Hjem » Dr. Holms Hotel – En representant av Norges historie

Dr. Holms Hotel

En representant
av Norges historie

27. november er det 113 år siden Dr. Holm åpnet dørene til Dr. Holms Sanatorium. Samme dag som Kong Haakon VII åpnet Bergensbanen. Det er 113 år gjennom turbulente tider med krig, kjærlighet, storhet og skandaler.

Det hele startet med Doktoren Ingebrigt Christian Lund Holm sin teori om at den friske fjelluften var helbredende for de med lunge- og luftveislidelser. Champagneluften kalte han det. Det var blandingen av løvskog og nåleskog som ga en spesiell ozonluft som virket helbredende på pasienter med luftveislidelser. Fra 1909 gjorde doktoren det godt med sanatoriet, men han tenkte større – i 1911 endret han navnet til Dr. Holms Høifjeldshotel, noe som førte til gode besøkstall. I 1936 bestemte derimot hotellet seg for å endre navnet til Holms Høifjeldshotel, fordi de mente at det ville styrke markedsføringen å fjerne doktor stempelet. Det viste seg å slå an helt feil. Doktor stempelet har grodd ned i hotellets omdømme og vil bli tatt med videre i fremtiden også.

Doktoren tok i mot velstående personer i flere år, men krigens tilstander tok overhånd både under 1. og 2. verdenskrig. I 1939 starter 2. verdenskrig og en sykestue ble innredet i 1940 til sårede fra motstandskampen mot tyskerne sør og øst til Geilo. Frem til 1940 var hotellet kommunens største skatteyter, til invasjonen i 1940 da tyskerne overtok både Dr. Holms Hotel, Geilo og landet forøvrig. Tyske soldater ble innkvartert på alle Geilos hoteller. På Dr. Holms var det forbeholdt høyere offiserer og prominente nazister. Tyske myndigheter ønsket blant annet flere suiter på hotellet. Her ble hotellet også brukt som fødested der rundt 200 barn skal ha blitt født på hotellet. Det tyske overvåkingspolitiet brukte også hotellet på grunn av dets strategiske plassering, “Stützpunkt” midt mellom øst og vest. De utnyttet oppholdet godt og drakk blant annet opp hele vinlageret på hotellet, dette ble heldigvis betalt da regning og klagebrev ble sendt. Det ryktes også at tyskerne unnet seg franske prostituerte, men hvorvidt hotellet ble brukt som organisert bordell finnes det ingen dokumentasjon på. 9 mai 1945 friga de tyske overmaktene Dr. Holms Hotel.

Etter krigen gjorde hotellet det godt, spesielt 50 årene var gode år, med unntak av året 1951 med poliomyelitt som krevde nedstenging. I 1986 investerte eier Erik Sande nær 250 mill i utbygging av luksuriøse appartements leiligheter, men børskrakket tok knekken på Sande økonomisk. Nå var det deres egen kjærlighet som holdt restaureringen i gang. De perioder hotellet har vært på sitt svakeste har nye eiere og deres kjærlighet til hotellet holdt liv i Dr. Holms. På den måten har hotellet overlevd gjennom fint og hardt vær, som Sanatorium, Høyfjeldshotel, krigsstasjon, mødrehjem, mulig bordell og sentral møteplass for særlig det velstående folk, og således beholdt Dr. Holms spesielle atmosfære.

Hopp rett ned til innholdet