Dr. Holms gjennom kunst

Hjem » Dr. Holms gjennom kunst

Utsmykning og kunst har alltid vært en vesentlig del av Dr. Holms Hotel. Samtidig gjenspeiles hotellets historie gjennom alle tider og eiere i kunstens ulike stil og smak som henger på veggene.

Først og fremst har vi bronsebysten av selveste Dr. Holm som etablerte Dr. Holms Sanatorium i 1909. Dr. Ingebrigt Christian Lund Holm var lege og mente fjelluften på Geilo var helbredende for de med lunge- og luftveislidelser. I forbindelse med hans legespesialitet er det i dag plassert ut gjenstander fra legemiljøet i korridorene.

Den store åpningsdagen som holdt sted sammen med åpningen av Bergensbanen har brakt med seg flere gjenstander fra Gjeilo togstasjon som stasjonen før het. Lobbybaren bærer stoltheten fra den store dagen med rekvisitter som Gjeilo skilt, vimpelflagget og bilder.

Doktoren interesserte seg for kunsthåndverk og kjøpte inn kostbare antikkmøbler og dekorasjonsgjenstander. Sannsynligvis ble dessverre mye av dette tatt i krigens dager. Holms og hans kone var også musikalsk interesserte og brakte liv inn i hotellets lokaler med live musikk. I 1930 kjøper hotellet inn en stor elektrisk grammofon som skal gi dansemusikk når man ikke har live musikk.

Noe av kunsten som trekker seg mest fram på hotellet er fra vår konferanseavdelingen med portretter fra Håkon Gullvåg. Portrettene hans skal ikke bare gjenspeile objektets utseende, men også dets personlighet. Tanken med denne permanente utstillingen er et håp om å skape personlig inspirasjon i forskjellige retninger der menneskets utvikling er i sentrum.

Vår kjente skibar er som en historie for seg selv med. Som et naturlig samlingssted i skibaren finner vi her tverrsnitt fra diverse uteaktiviteter, førkrigs fotografier og andre gjenstander knyttet til Geilo som destinasjon. Alt skal være fra Geilo-distriktet og hentet av bekjente og gjester.

Malerier fra 1700-tallet til 2000-tallet er med på å dekorere hotellets vegger på innsiden. Det er flere landskapsmalerier fra både Hallingdal, Norge og utenlands. Spesielt vintermotiver er å finne. Av de eldre maleriene ser en noen greskortodokse motiver av blant annet helgenbilder, mens noe av de nyeste er artige og kreative motiver uten noe steds eller tidsperspektiv.

Hopp rett ned til innholdet