Rom for store tanker

TEKST OG FOTO: DAGNY PR/Terje Bjørnsen (foto)

Kongesuiten på Dr. Holms har gjestet kongelige, politikere, skuespillere og forfattere fra hele verden.

Listen over storheter som har sjekket inn på Dr. Holms sin storslåtte kongesuite, er lang. Går vi tilbake i tid, var kong Haakon VII, kronprinsesse Märtha og kong Olav V ved flere anledninger gjester her. Det samme var forfatter Knut Hamsun – som betalte for seg ved å holde foredrag for kurbadgjestene. Skøytedronning og skuespiller Sonia Henie vendte stadig tilbake til suiten på Dr. Holms, også sammen med mannen, Niels Onstad. Forfatter Nordahl Grieg og hans kone Gerd bodde der flere ganger. Politisk bauta Trygve Lie var fast gjest, og hele høsten 1947 oppholdt han seg på hotellet med gode venner. Skuespiller Kirk Douglas har bodd i suiten, det samme har den tyske politikeren Willy Brandt og hans kone Rut. Kongesuiten var altså det naturlige valget for velsituerte gjester som søkte påfyll i fjellheimen.

Omgivelsene på Dr. Holms innbyr til nye og store tanker. Her har kunstnere hentet inspirasjon og bedrifter lagt planer for framtiden. Blant annet var det «over konjakken og sigarene foran den sprakende peisilden på Dr. Holms Høifjeldshotel at frøet til SAS ble sådd». 

Kongesuiten ble pusset opp i 2019 – men det historiske suset og den lune atmosfæren er bevart. Også deler av kunsten og møblementet er det samme som for 110 år siden. Suiten inneholder nå et soverom med dobbeltseng, et soverom med dobbeltkøye, bad og en romslig stue. Dermed er den også et ypperlig sted å være for en familie som ønsker litt mer plass. Suiten har fransk balkong hvor du kan nyte panoramautsikt over Geilo – og forhåpentligvis fylles med den samme inspirasjonen som tidligere storheter har gjort.