Vaktmesterkvartetten på Dr. Holms

TEKST OG FOTO: DAGNY PR

Denne vinteren er det 110 år siden Dr. Holms åpnet dørene som høyfjellshotell midt i Geilo sentrum. Med en spennende historie som bokstavelig talt sitter i veggene, er det på ingen måte en A4-jobb å være vaktmester på hotellet. Ved siden av selve håndverket, skal man ha en stor dose kreativitet, estetisk sans og ikke minst en forståelse av hotellets sjel.

I dag er det oppussing av kongesuiten fra 1930 som står for tur. Med tidligere gjester som Kong Harald og Sonja Henie, har suiten et ærverdig sus over seg. Mye av interiøret er det samme som den gang da: Et nydelig skrivebord, spennende lamper og kunsten på veggene. Men noe fornyelse må til. Vaktmester Rune Ballangby har med seg en møbelsnekker for å se på ulike løsninger.

– Oppussing på Dr. Holms er ingen quick-fix. Vi skal være tro mot det opprinnelige interiøret, samtidig som alt må fungere optimalt. Listene i kongesuiten har for eksempel en profil du ikke finner i metervare, og den må lages for hånd i hotellets verksted, forklarer

Rune Ballangby er siste tilskuddet i vaktmesterteamet på Dr. Holms. Han storkoser seg med et rikt mangfold av arbeidsoppgaver som innebærer alt fra snømåking, testing av branndører og kreative arbeidsmøter med kollegaene. Han har lenge vært interessert i historien til hotellet og opplever stadig at det dukker opp spennende fakta.

– Alle de ansatte er formidlere av identiteten til Dr. Holms. Atmosfæren er helt unik og det er så mange gode fortellinger vi må ta med oss videre og dele med våre gjester, understreker Rune.

Ute på terrassen jobber Stig Skeie med å få fart i en tett takrenne. Som teknisk sjef ved hotellet og med en elektrikerutdannelse i bunn, er han kvalifisert til de fleste oppgaver.

– Jobben består i kontinuerlige småreperasjoner. Dr. Holms er et stort historisk hotell der lite er i vater. Det er sjel og personlighet i hver flis, og det krever at man er fleksibel. Å være vaktmester her innebærer en god del mer enn sparkling og maling, og det er derfor jobben er helt unik.