Om Dr. Holms Hotel

1909

Hotellet åpnet – samtidig med Bergensbanen.

Doktor Ingebrikt Christian Holm var spesialist på luftveissykdommer. I 1909 slo han mynt på sine kunnskaper og startet sitt Dr. Holms Høifjeldshotel. I begynnelsen var Dr. Holms Hotel et kurssted for bleke Christiania- og Bergensborgere som nøt godt av den friske fjelluften.

1916

Solgt til Norsk Hotelcompagnie.

(Norges første hotellkjede, eid av Bergenske Dampskibsselskap og Fred Olsen)I 1916 forlot Dr. Holm hotellet, og året etter ble det overdratt til Norsk Hotelcompagnie a/s. Dr. Holms tidligere kurhotel ble en magnet for velsituerte familier fra Oslo og Bergen, samt adelsfolk fra Danmark og England. Kjente personer som Knut Hamsun og Sonja Henie var flittige gjester, og la grunnlaget for hotellets tiltrekningskraft på nasjonale og internasjonale VIPs.

1940 – 1945

Okkupert av tyskerne.

Under hele den andre verdenskrig var hotellet okkupert av tyskere, men hjemmefronten rykket heldigvis inn i maidagene 1945, og gjorde Dr. Holms til sitt midlertidige hovedkvarter.

1945 – 1975

Ny drift, samme eiere som før krigen.
I kjølvannet av danskenes inntog (’75) fulgte små og store skandaler. Danske kjendiser og levemenn holdt ville selskaper som ikke akkurat forbedret hotellets renommé. Kunst forsvant, kursgjestene flyttet til Geilo Hotel og den danske hotelldirektøren ble tatt for bedrageri.

1979 – 1982

Kjendiser overtar (Toralv Maurstad, Christian Mohn, Alf Muller).

1982 – 1987

Ny eier: Petter Olsen

I 1979 ble hotellet kjøpt tilbake av en norsk investorgruppe, men allerede i ’82 ble hotellet solgt til Petter Olsen. Olsen har i ettertid fått mange komplimenter for sin hotelldrift, særlig var after ski på lørdagene populære, med køer langt utenfor hotellet av folk som ville inn.

1987 – 1994

I 1987 tok entreprenøren Erik Sande over hotellet, og i november 1988 ble det nye Dr. Holms Hotel åpnet – ombygd for 230 millioner kroner. Hotellet ble imidlertid  ikke den suksessen man forventet – og til slutt valgte man derfor å legge hotellet ut for salg.

1993

I mars overtar Kredittkassen, en advokat fra Kreditkassen med hotellkunnskaper kjører driften frem til 01/09-93.

Ny ledelse overtok fra 01/09-93, og fortsatte med ny eier til 01/01-94.

1994

I januar 1994 overtar familieselskapet Fische ASA i Trondheim ved Stig Fische. Selskapets hovedområder er eiendom, båt, fritids- og dykkerutstyr. Ledelsen som ble etablert under Kreditkassen fortsetter, og nå innledes et nytt, blomstrende kapittel i Dr. Holms’ historie.

1999

Dr Holms Hotel feirer 90 års drift på Geilo.

2005 – 2006

Med bakgrunn i en stadig økende etterspørsel etter unike og særegne produkter, startet Dr. Holms Hotel en storstilt utbygging av flere opplevelsestilbud og videre utvikling av hotellet.  Hotellet tilbyr nå enda flere tilbud for bl.a. spa og velvære, bowling og ikke minst mer varierte mat- og drikkeopplevelser.

Vinteren 2006/ 2007 ble utbyggingen ferdigstilt og Dr. Holms Hotel fremstår nå i ny og moderne drakt – og er et av Scandinavias mest komplette resort hotell. Historien sitter i veggene, atmosfæren er hyggelig og varm og omgivelsene vakre og klassiske. Hotellet legger sin stolthet i at gjestene skal bli tatt godt vare på.

2009

Dr. Holms Hotel er 100 års jubilant i 2009!

”Hotellet med ni liv” – Hotellet har overlevd omskiftende epoker med vindkast i orkan styrke.  Det finnes neppe et høyfjellshotell som representerer så mye Norgeshistorie.

2012

I august 2012 overtok Frydenbø Eiendom AS, Berland Invest AS og Nallow AS, alle fra Bergen, samtlige aksjer i Dr. Holms Hotel AS fra Fische ASA. Kjøpet er en eiendomsinvestering og er foretatt gjennom selskapet Holms Utvikling AS. Navnet forteller også noe om intensjonen til selskapet; å ta vare på og utvikle hotellet og områdene rundt videre.

2016

I desember 2016 utvidet Dr Holms Hotel med et nytt leilighetsbygg i tilknytning til hotellet, Enheten består av 24 leiligheter, samt hotellet fikk 8 nye suiter.

2017

I Mars 2017 kjøpte 50-prosenteier Frydenbø Eiendom, eiet av Knut Herman Gjøvaag med familie, seg opp til 100 prosent. Så solgte Gjøvaag 50% av eierskapet videre til Erling Falch Monsens familieselskap Bergen Hotell Gruppen.

Falch Monsen drev frem til 2014 tre hoteller i Bergen sentrum før han solgte det ene samt driften av alle tre til Scandic-kjeden. Han eier fortsatt eiendommene til Scandic Bergen City og Scandic Neptun.

Planen nå er å bygge, utvikle og reinvestere i hotellet. Høsten 2017 begynte en omfattende oppussing av hotellet. Våren 2018 vil de fleste rommene ha fått et stort løft, samt korridorer og fellesområder.

Geilo Skihop – i underetasjen på Dr. Holms Hotel

Utleie av alpinski, langrenn og snowboardutstyr. Her kan du også få kjøpt hansker, luer, skibriller, votter og skismøring. For mer informasjon, les her…

Kurs & Konferanseavdeling

En moderne Bankett- og konferanseavdeling i fine omgivelser som er skreddersydd for banketter, møter og kursvirksomhet. Avdelingen er på hele 1200 m2 og vi kan ta imot alle typer arrangement for 2 – 250 personer.

Bowl & Dine

6 moderne bowlingbaner med spennende aktiviteter for store og små.

Dr. Holms Spa

Besøk vårt flotte Elemis spa.

Velværeavdelingen

Svømmebasseng, barnebasseng, flotte garderober, boblebad inne og ute, badstuer, tyrkisk dampbad og trimrom med vekter og treningsapparater.

Kunst & antikviteter

Utsmykking og kunst har alltid vært en vesentlig del av Dr. Holms Hotel. Med en så lang historie og med svært mange eiere, har smak og stil kommet og gått. Imidlertid er det i dag fortsatt kunst og antikviteter fra de forskjellige tidsepoker.

Gjennom hotellets snart 100 årige historie er det samlet svært mange kunstgjenstander, som vi har forstått har skapt stor nysgjerrighet hos våre gjester. Vi har derfor valgt å katalogisere de fleste gjenstander i en liten katalog «Dr. Holms Samlinger», som vi håper blir til glede for den interesserte gjest. Ikke alt har vært like enkelt å finne opprinnelsen til. Vi ber derfor vennligst om forståelse for manglende opplysninger og evt. feil.

Henvend dem til resepsjonen for lån av «Dr. Holms Samlinger» og ta en liten kunstvandring i hotellet når du er på besøk. Bare dette er en interessant opplevelse i seg selv.

 • For grupper kan vi være behjelpelige med et skreddersydd opplegg.(Kunstopplevelser i Hallingdal)
 • For deg som evt. ikke bor på hotellet. Avslutt gjerne et kafe besøk i Cafe Lobby eller et middagsbesøk i Restaurant Christian med en liten kunstvandring i hotellet. Henvend dem til resepsjonen for lån av «Dr.Holms Samlinger»

Norges største og permanente samling av billedkunstneren Håkon Gullvåg finner du på Dr.Holms Hotel.
Portrettkunsten skal gjenspeiles ikke bare objektets utseende, men også dets personlighet. Menneskets personlighet er ikke bare nedarvet, men også i stor grad formet av læring og påvirkning.Derfor har vi valgt å la noen av Håkon Gullvågs portretter være toneangivende for vårt konferanseområde der menneskets utvikling så absolutt skal stå i sentrum. Håkon Gullvåg sine sider…

Nesch-museet på Ål
Museet ble åpnet 1993 i samarbeid mellom Ål Kommune og Rolf Neschs familie. Det rommer en permanent utstilling av ca 80 kunstverk, alle i familiens eie. Les her…

Fasiliteter

Dr. Holms Hotel har i dag 124 rom. Alle rom og fellesarealer er røykfrie.

 • Hovedsalong – 140 plasser
 • Bibliotek – 45 plasser
 • Skibaren – 120 plasser
 • Sportsbar 1909 – 180 plasser
 • Hovedrestaurant – 400 plasser
 • Vinstuene – 70 plasser
 • Restaurant Christian – 50 plasser
 • Spisestuene – 76 plasser
 • Galleriet – 194 plasser
 • Vinterhagen – 45 plasser
 • Bowl & Dine – 90 plasser